Propere gemeente
Iedereen heeft het graag netjes. Toch zien we in Stabroek veel zwerfvuil en wordt er veel aan sluikstort gedaan. In plaats van de verantwoordelijkheid enkel en alleen bij de burger te leggen, kunnen we hier als gemeente ook iets aan doen. De verwerking van huishoudelijk afval wordt steeds duurder terwijl de raad van bestuur van Igean, met Stabroeks burgemeester Rik Frans aan het roer, hun zitpenningen verdubbelde in 2020. Een maatregel waar wij destijds reeds actie tegen gevoerd hebben met verscheidene mensen die u nu op onze lijst kunt aantreffen.
Wat wij willen
1. Schaf Diftar af
De productie van afval moet in de eerste plaats aan de bron worden aangepakt (verpakkingsindustrie, grote distributieketens, 100% recycleerbare verpakkingen, statiegeld etc...).
De gemiddelde Vlaming doet ook nu al zijn/haar best om te sorteren (70% van het huishoudelijk afval wordt nu al gescheiden gesorteerd). Alles kan nog beter natuurlijk. Alleen is de vraag of dit moet gebeuren door de bevolking een hogere factuur toe te schuiven in de vorm van allerlei verdoken belastingen.
Igean beweerde destijds dat de invoering van Diftar voor een vermindering van het restafval met 20 à 30% zou zorgen.
We hebben de officiële cijfers van de Vlaamse afvalmaatschappij (OVAM) erbij genomen en wat blijkt?
De spectaculaire "daling van het restafval met 20 tot 30%" is fictie. De realiteit is anders. In de gemeenten waar Diftar werd ingevoerd is er soms een lichte daling, soms een lichte stijging.
Kortom: het effect is gering.
Toch blijft Igean de gemeente Stabroek als voorbeeld gebruiken omdat daar een aanzienlijke daling
van het restafval plaatsvond, maar dat blijkt gegoochel met cijfers te zijn.
In 2012 werd hier namelijk reeds Diftar ingevoerd op GFT maar niet op restafval, wat maakte dat
veel mensen stopten met sorteren omdat het goedkoper uitkwam om hun GFT bij het restafval te
gooien.
Toen in 2016 ook Diftar werd ingevoerd op het restafval, ging iedereen opnieuw aan het sorteren,
vandaar de spectaculaire daling van de hoeveelheid restafval.
2. Meer publieke vuilnisbakken
Hondeneigenaars zullen het probleem maar al te goed kennen: “geen kakje zonder zakje” is een leuke slogan, maar bij lange wandelingen, bewaar je dat zakje liever niet tot thuis. Wie graag in de polders gaat wandelen, kan dit echter nergens kwijt. Of het nu gaat om een kakzakje, een snoepverpakking of een sigarettenpeuk: als we niet willen dat deze in de natuur terechtkomen,
zullen we meer vuilnisbakken moeten plaatsen.
Daarenboven dienen de glasbollen dubbel zo vaak geledigd te worden. Het is niet netjes dat mensen hun glas ernaast zetten, maar ook niet verwonderlijk als ze al 3 keer bij een volle glasbol hebben gestaan.
3. Meer straatvegers
Het voorkomen van zwerfvuil is uiteraard het beste, maar eens het er ligt, moet het wel opgekuist kunnen worden.
We merken dat vooral de hoofdwegen proper worden gehouden door straatvegers, maar dat Hoevenen en de kleinere straten in Stabroek verwaarloosd worden op dat gebied. De gemeente Stabroek schrapte heel wat jobs in de voorbije legislatuur, wat duidelijk een grote fout is geweest.